sobota, 4 stycznia 2014

Terminy zbioru ziół i przetwory jakie z nich robię.



Ważną sprawą jest termin zbioru ziół. Zbieranie o właściwej porze pozwala na pełne zachowanie ich wartości leczniczych.
Każda roślina ma własny okres wegetacji, dlatego nie ma jednej ogólnej zasady zbioru. W naszej strefie klimatycznej okres wegetacji trwa od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Zbieram rośliny od wielu lat i sukcesywnie ich ilość powiększała się , dlatego w notatniku stopniowo tworzył się taki podręczny terminarz a wszystko po to aby czegoś nie zapomnieć bo na kolejny zbiór trzeba czekać cały rok.


marzec lub kwiecień


w  zależności  od  aury  a  z  tym  bywa  różnie ..
.
  • Brzoza (pączki kwiatowe > macerat, tonik, intrakt, proszek, miód)
  • Brzoza  ( sok zwany także oskoła)
  • Buk zwyczajny ( pączki liściowe i kwiatowe > napar, odwar, intrakt stabilizowany) 
  • Czeremcha ( pączki liściowe i kwiatowe > napar, intrakt stabilizowany) 
  • Olcha ( pączki liściowe i kwiatowe > napar, odwar, intrakt stabilizowany) 
  • Topola ( pączki liściowe > napar, odwar, intrakt stabilizowany) 
  • Leszczyna ( pączki liściowe i kwiatowe > napar ) 
  • Morwa biała ( pączki liściowe i kwiatowe > napar , intrakt ) 
  • Sosna ( pączki mogą tez być z jodły, świerku i modrzewia > napar , intrakt stabilizowany ) 
  • Pokrzywa (szczyty pędów pokrzywy wraz z pączkami oraz nierozwinięte pączki kwiatowe , a także pączki z kłączy > napar, intrakt, tonik, płyn z dodatkami ) 
  • Arcydzięgiel litwor ( korzenie > spirytus, nalewka, olejek) 
  • Łopian ( korzenie > nalewka, olej i sok) 
  • Podbiał pospolity (kwiaty > napar, odwar) 
  • Żywokost lekarski ( korzenie > olej i krem) 


Zioła zbierane w maju ( ewentualnie w czerwcu)
  • Bez czarny – kwiaty ( syrop ze świeżych kwiatów , suszone na napar)
  • Bobrek trójlistkowy – liście (  do suszenia na napar i tynkturę)
  • Brzoza brodawkowa – liście ( okłady ze świeżych liści i sok+ suszenie )
  • Kasztanowiec – kwiaty ( na susz i nalewki)
  • Miodunka plamista – liście (  do suszenia  na napar )
  • Mniszek lekarski ( kwiaty >syrop z kwiatów na gorąco i na zimno, nalewka z soku na spirytusie)
  • Mniszek lekarski ( liście > zielony napój z liści mniszka zmiksowany z jogurtem na bieżące spożycie)
  • Pokrzywa (  liście na sok na bieżące zużycie, do suszenia  na zimę - napar, odwar, intrakt, ocet, olej )
  • Podbiał ( liście zbiera się tylko  do czasu, kiedy zaczną się na nich pojawiać brunatne plamy ) 
  • Rdest ptasi – ziele (świeże liście na napar i papkę – suszone na pozostałe mikstury)
  • Sosna pędy ( syrop, nalewka, olejek )
  • Stokrotka pospolita ( liście i kwiaty > odwar, syrop, olejek)
  • Śledziennica skrętolistna ( ziele > nalewka, mazidełko)

W maju są też inne rośliny do pozyskaniu. Ja osobiście zbieram tylko te z listy i to nie każdego roku.
Poza tym, nie wszystkie w moim rejonie są dostępne w naturalnym  środowisku, a na działeczce wszystkiego nie zmieszczę. 



kolejne miesiące wkrótce uzupełnię - zapraszam :)













3 komentarze:

  1. Przyroda fascynuje mnie od zawsze. Szczególnym zainteresowaniem darzę rośliny lecznicze i przyprawowe.
    To skarbnica witamin, leków i różnych innych związków.
    Można z nich korzystać bo są na wyciągnięcie reki … sięgnijmy po nie !!!
    Podpowiem Wam jak to robić i kiedy aby służyły naszemu zdrowiu gdy zacznie coś dokuczać a także w kuchni bo to co tam gotujemy tez ma służyć zdrowiu.
    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu! To wspaniały pomysł. Zapisuję się jako pierwsza uczennica!
      Uprzedzam tylko, że mogę zadawać dużo pytań... ;)
      Pozdrawiam
      Renata

      Usuń
  2. Renatko witam :)
    Faktycznie jesteś pierwsza ... blog dopiero się tworzy i niewiele w nim treści ale jak czas pozwoli to będą kolejne tematy.
    Pytania ...??? bardzo proszę ... chętnie podzielę się moim wieloletnim doświadczeniem .
    Co prawda wiedza ograniczona bo interesują mnie najczęściej rośliny dla poprawy zdrowia moich najbliższych i mojego.
    Jednak to problemy często spotykane u innych bo takie czasy.

    OdpowiedzUsuń