niedziela, 5 stycznia 2014

Buk zwyczajny - pączki liściowe i kwiatowe.

W gemmoterapii wykorzystuje się pąki roślin ponieważ posiadają tkankę twórczą, czyli wzrostową, która zawiera elementy nie występujące w innych częściach rośliny. Dzięki zawartości tych elementów osiąga się wspaniałe efekty, którymi nie może się pochwalić klasyczna fitoterapia czy homeopatia

Surowiec

Buk zwyczajny Fagus sulvatica L. dostarcza pączki liściowe i pączki kwiatowe, które pozyskuje się od marca do maja i suszy w temperaturze pokojowej.

Skład chemiczny:

garbniki, śluzy, pektyny, hemiceluloza, cukry proste i dwucukry, fitohormony, fitosterole, flawonoidy (kemferol, mirycetyna, kwercetyna), kwas wanilinowy, kwas synapinowy, kwas ferulowy, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas kumarowy, kwas salicylowy, kwas benzoesowy, kwas katechinowy, wanilozyd, alkaloid – faginę, witaminy, olejek eteryczny, żywica, nieznane fitoncydy.

Działanie:

antyseptyczne, odkażające, przeciwkaszlowe, ściągające, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwłojotokowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, przeciwalergiczne, poprawiające samopoczucie, uspokajające, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne, odtruwające.

Zastosowanie:

stany zapalne i infekcje układu oddechowego, zatok, układu pokarmowego, skóry i błon śluzowych, stany zapalne narządów płciowych, łojotok, brak połysku włosów, łuszczyca, toczeń, wyprysk, trudno gojące się rany, zapalenie układu moczowego, hemoroidy, zapalenie odbytu, zapalenie oka, zapalenie uszu, zapalenie jamy nosowo-gardłowej, nadmierne pocenie stóp, stłuczenia, kontuzje układu ruchu, reumatyzm, artretyzm.


Preparaty i dawkowanie:

Napar:   2-3 łyżki pączków buku zalać 2 szklankami wody, odstawić na 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 200 ml, przy gorączce i chorobach przeziębieniowych 4-6 razy dziennie po 150 ml. Ponadto stosować do przemywania, okładów i płukanek.

Odwar:   2 lyżki pączków zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100-150 ml. Stosować do lewatyw, okładów, irygacji, płukania i przemywania. Można stosować do przemywania uszu i oczu przy stanach zapalnych.

Intrakt stabilizowany:  1 szklankę pączków buku zalać 500 ml gorącego alkoholu, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Stosować do pędzlowania, smarowania, przemywania i płukanek (1 łyżka na 100-200 ml wody). Doustnie zażywać 3 razy dziennie po 10 ml na wodzie zdrojowej, przez 1-2 tygodnie, jako środek poprawiający samopoczucie, przeciwbólowy i przeciwreumatyczny. We włosy wcierać 2 razy w tygodniu na 3-4 godziny przed umyciem, po umyciu wypłukać w naparze lub odwarze lub rozcieńczonym intrakcie.


źródła przy opracowaniu : 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz