Ważną sprawą jest termin zbioru ziół. Zbieranie o właściwej porze pozwala na pełne zachowanie ich wartości leczniczych.
Każda roślina ma własny okres wegetacji, dlatego nie ma jednej ogólnej zasady zbioru. W naszej strefie klimatycznej okres wegetacji trwa od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Zbieram rośliny od wielu lat i sukcesywnie ich ilość powiększała się , dlatego w notatniku stopniowo tworzył się taki podręczny terminarz a wszystko po to aby czegoś nie zapomnieć bo na kolejny zbiór trzeba czekać cały rok.
marzec lub kwiecień
w zależności od aury a z tym bywa różnie ..
.- Brzoza (pączki kwiatowe > macerat, tonik, intrakt, proszek, miód)
- Brzoza ( sok zwany także oskoła)
- Buk zwyczajny ( pączki liściowe i kwiatowe > napar, odwar, intrakt stabilizowany)
- Czeremcha ( pączki liściowe i kwiatowe > napar, intrakt stabilizowany)
- Olcha ( pączki liściowe i kwiatowe > napar, odwar, intrakt stabilizowany)
- Topola ( pączki liściowe > napar, odwar, intrakt stabilizowany)
- Leszczyna ( pączki liściowe i kwiatowe > napar )
- Morwa biała ( pączki liściowe i kwiatowe > napar , intrakt )
- Sosna ( pączki mogą tez być z jodły, świerku i modrzewia > napar , intrakt stabilizowany )
- Pokrzywa (szczyty pędów pokrzywy wraz z pączkami oraz nierozwinięte pączki kwiatowe , a także pączki z kłączy > napar, intrakt, tonik, płyn z dodatkami )
- Arcydzięgiel litwor ( korzenie > spirytus, nalewka, olejek)
- Łopian ( korzenie > nalewka, olej i sok)
- Podbiał pospolity (kwiaty > napar, odwar)
- Żywokost lekarski ( korzenie > olej i krem)
Zioła zbierane w maju ( ewentualnie w czerwcu)
- Bez czarny – kwiaty ( syrop ze świeżych kwiatów , suszone na napar)
- Bobrek trójlistkowy – liście ( do suszenia na napar i tynkturę)
- Brzoza brodawkowa – liście ( okłady ze świeżych liści i sok+ suszenie )
- Kasztanowiec – kwiaty ( na susz i nalewki)
- Miodunka plamista – liście ( do suszenia na napar )
- Mniszek lekarski ( kwiaty >syrop z kwiatów na gorąco i na zimno, nalewka z soku na spirytusie)
- Mniszek lekarski ( liście > zielony napój z liści mniszka zmiksowany z jogurtem na bieżące spożycie)
- Pokrzywa ( liście na sok na bieżące zużycie, do suszenia na zimę - napar, odwar, intrakt, ocet, olej )
- Podbiał ( liście zbiera się tylko do czasu, kiedy zaczną się na nich pojawiać brunatne plamy )
- Rdest ptasi – ziele (świeże liście na napar i papkę – suszone na pozostałe mikstury)
- Sosna pędy ( syrop, nalewka, olejek )
- Stokrotka pospolita ( liście i kwiaty > odwar, syrop, olejek)
- Śledziennica skrętolistna ( ziele > nalewka, mazidełko)
W maju są też inne rośliny do pozyskaniu. Ja osobiście zbieram tylko te z listy i to nie każdego roku.
Poza tym, nie wszystkie w moim rejonie są dostępne w naturalnym środowisku, a na działeczce wszystkiego nie zmieszczę.
kolejne miesiące wkrótce uzupełnię - zapraszam :)
Przyroda fascynuje mnie od zawsze. Szczególnym zainteresowaniem darzę rośliny lecznicze i przyprawowe.
OdpowiedzUsuńTo skarbnica witamin, leków i różnych innych związków.
Można z nich korzystać bo są na wyciągnięcie reki … sięgnijmy po nie !!!
Podpowiem Wam jak to robić i kiedy aby służyły naszemu zdrowiu gdy zacznie coś dokuczać a także w kuchni bo to co tam gotujemy tez ma służyć zdrowiu.
Zapraszam :)
Krysiu! To wspaniały pomysł. Zapisuję się jako pierwsza uczennica!
UsuńUprzedzam tylko, że mogę zadawać dużo pytań... ;)
Pozdrawiam
Renata
Renatko witam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie jesteś pierwsza ... blog dopiero się tworzy i niewiele w nim treści ale jak czas pozwoli to będą kolejne tematy.
Pytania ...??? bardzo proszę ... chętnie podzielę się moim wieloletnim doświadczeniem .
Co prawda wiedza ograniczona bo interesują mnie najczęściej rośliny dla poprawy zdrowia moich najbliższych i mojego.
Jednak to problemy często spotykane u innych bo takie czasy.